בין אם בשל פעילות ספורטיבית מסוימת, תאונת דרכים או אפילו נפילה, צליפת שוט היא תופעה שכיחה הגורמת לסבל מקומי רב ומצריכה טיפול מיוחד, ומוטב מוקדם ככל שניתן.
צליפת שוט נגרמת כתוצאה מפגיעת צוואר מקומית בשל תנועה מהירה של הראש והצוואר לכיוונים ולטווחים קיצוניים ושונים. הראש מוטח לשני הצדדים במהירות רבה, מה שגורם לפגיעת צוואר ישירה. הדבר, כאמור, יכול לקרות בזמן תאונת דרכים אך גם במהלך פעילות ספורטיבית כלשהי, כמו בזמן נפילה מאופניים, נפילה במהלך הסקי ועוד.
רקע על הפציעה
הצוואר שלנו הוא אחד האזורים העדינים ביותר בגוף. הוא חשוף ובשל מבנהו העדין יכול גם להיפגע. במקרים של תאונות דרכים, למשל, הגוף נזרק פעמים רבות קדימה, בעוד שהראש מוטה בעוצמה רבה לאחור. תנועה זו, המכונה "יישור עודף" או "היפר אקסטנציה" גורמת לפגיעה בחלקו התחתון של עמוד השדרה הצווארי, דבר שנגרם גם בתוצאה מסיבוב מוגזם של הצוואר או מכיפוף מוגבר שלו. נשים סובלות מכך יותר מגברים בשל שרירי צוואר מפותחים פחות ובמקרים מסוימים התופעה נלוות גם לפריצת דיסק צווארי.
כיצד היא מתבטאת
הסימפטומים הנלווים לפגיעה הם מגוונים. במרבית המקרים הנפגע לא יחוש בכאב מיד לאחר הפגיעה, אלא רק לאחר 12 שעות או אפילו 48 שעות. הכאב שמופיע יקרין בדרך כלל לשכמות, לאזור הכתפיים וילווה בסחרחורות, בטשטוש ראייה, באי נוחות במפרק הלסת התחתונה, בצלצולים באוזניים לעיתים, בהפרעות תחושתיות בזרועות ועוד.
במידה ונגרם גם נזק למוח כתוצאה מהפגיעה, או נזק לשורשי העצבים או לחוט השדרה יהיו נלווים לכך גם סימפטומים נוירולוגיים שונים, כמו תחושת נימול בגפיים, הירדמות של הגפיים, אובדן שליטה על הסוגרים וגם רפלקסים היפראקטיביים. קשיים בריכוז, דאגה וקושי להירדם הם סימפטומים נפשיים שנלווים גם הם, במקרים מסוימים, לצליפת שוט.
באילו ענפי ספורט היא נפוצה
צליפת ספורט איננה נחשבת לפציעת ספורט נפוצה מאד אולם היא יכולה לקרות בעקבות תאונה במהלך הפעילות הספורטיבית או נפילה. נפילה בזמן הרכיבה על סוס או על אופניים, נפילה בזמן סקי או תאונה בזמן מרוץ מכוניות למשל.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול במקרים של צליפת שוט נקבע בהתאם למידת חומרת התופעה ולסימפטומים הנלווים לה. ישנם מצבים בהם כולל הטיפול תרופות משככות כאבים, כמו אקמול למשל, וגם תרופות אנטי דלקתיות, העוזרות בהפגת הכאב. מנוחה רבה או הימנעות מתנועה יכולות להאט את ההחלמה, ולכן חשוב לעסוק בפעילות גופנית אולם לחזור אליה באופן הדרגתי. חשוב להקפיד על תרגילים המסייעים ביציבה נכונה ולעסוק בפעילות פאסיבית וגם אקטיבית. הרפואה המשלימה מציעה כיום לא מעט טיפולים במקרים כאלה, כמו כירופרקטיקה למשל ואוסטאופתיה.
חשוב לדעת
צליפת שוט יכולה, כאמור, להופיע בדרגות חומרה שונות וגם להתפתח באופן שונה. ישנם חולים שסובלים מהסימפטומים הנלווים לתופעה בתוך פרק זמן קצר וישנם כאלה הסובלים מכך רק לאחר כמה שבועות. ישנם כאלה הסובלים מסימפטומים שונים ההופכים לכרוניים ולמגלות תנועתית שלא תחלוף לעולם.
אולם, אצל מרבית הנפגעים הסימפטומים הנלווים לתופעה צפויים להיעלם בתוך שנה עד שנתיים מיום הפגיעה. במידה ולא, ולאור הפגיעה הרבה באיכות חייו של הנפגע, חשוב להיעזר במומחים בתחום כדי לאתר דרכי שיקום יעילות, שתוכלנה להקל, ולו במעט, על הכאב ועל מוגבלות התנועה.
בנוסף, שהסיבה העיקרית לצליפת שוט היא תאונת דרכים, חשוב להקפיד על חגירת חגורת בטיחות בזמן נסיעה, שיכולה להפחית את עוצמת הפגיעה. בנוסף, חיזוק שרירי הצוואר, הקפדה על יציבה נכונה ושימוש בתומך ראש מתאים יכולים להפחית את הסיכון לנזק חמור במקרה של פגיעה ולמנוע את החמרתה.