באופן עקרוני, כמעט בכל פעילות גופנית באשר היא נוצרים קרעים בשרירים המופעלים, אם כי מדובר כמובן בקרעים מיקרוסקופיים. לאחר הפעילות, במצב תקין, השריר עובר תהליכים מואצים של בנייה והופך לחזק יותר.
קרע בשריר יכול להיות תוצאה של הפעלת עומס גבוה מדי תוך כדי התנגדות, המוביל לכך שהשריר לא יעמוד במאמץ וייקרע. בנוסף לכך, הקרע יכול להיות תוצאה של פעולה החוזרת על עצמה פעמים רבות ללא הכנה מספקת וכמובן שלא אחת מדובר בקרע טראומתי על רקע תנועה פתאומית ועוצמתית, נפילה או פגיעה חיצונית.
דרגות שונות של קרע בשריר
נהוג להגדיר את מידת החומרה של הקרע בשריר לפי שלוש דרגות להלן:
- קרע בשריר בדרגה ראשונה – מתיחה חזקה של השריר נקראת במקרים מסוימים גם קרע בשריר, אך למעשה מדובר במקרה קל יחסית, הדורש בסך הכול טיפולי פיזיותרפיה ומנוחה של מספר ימים עד שבועות לכל היותר. מדובר בנזק קל יחסית לסיבי השריר.
- קרע בשריר בדרגה שנייה – קרע המלווה בשטף דם מקומי, המעיד על נזק לכלי דם. הקרע מלווה בכאב המתואר כדקירה חדה ופתאומית. עדיין לא מדובר בקרע מלא של השריר, אך משך ההחלמה ארוך יחסית.
- קרע בשריר בדרגה שלישית – היפרדות מלאה של סיבי שריר רבים. קרע מלא מלווה בשטף דם משמעותי ולרוב יטופל באמצעות ניתוח לאיחוי השריר הפגוע. מצב זה מחייב הימנעות מוחלטת מהפעלת השריר ולפיכך במצב של קרע מלא נעשה שימוש למשל בקביים, מתלה ליד או כל אביזר עזר אחר.
באילו אזורים בגוף נפוצה הפציעה?
בענפים שונים נפוצים קרעים שונים בשרירים. כך לדוגמה ישנה פציעת ספורט המכונה "רגל טניס", השכיחה בעיקר בקרב טניסאים, הבאה לידי ביטוי בקרע של שריר הסובך, הנקרא בפי הציבור הרחב בטעות, "שריר התאומים". בנוסף לטניסאים, קיימת שכיחות גבוהה יחסית של קרע בשרירי הסובך גם בקרב כדורגלנים וכדורסלנים.
שריר נוסף שעשוי להיקרע במהלך פעילות ספורטיבית הוא השריר הדו-ראשי, הנקרא בשפה המקצועית שריר הקיבורת. השריר נמצא במדור הקדמי של הזרוע, כאשר לכל שריר ישנם שני ראשים באזור הכתף, המתאחדים למבנה אחד המחובר לאמה באזור המרפק. קרע בשריר הקיבורת אופייני לעוסקים בהטלת כידון, רכיבה על סוסים, הרמת משקולות, היאבקות, טניס וכדורעף.
כמו כן, קרע של שריר הירך האחורי הוא בין הפציעות הנפוצות ביותר בקרב שחקני כדורגל מקצועיים בעיקר, אך גם בקרב ספורטאים העוסקים בענפים אחרים כמו לדוגמה אצנים, שחקני רוגבי, טניסאים או כל סוג אחר של ספורט שבו משולבים אלמנטים של האצה פתאומית או בעיטות חזקות למשל.
עזרה ראשונה לסובלים מקרע בשריר
במקרה של קרע בשריר, בשלב הראשוני יש לפעול בהתאם לעיקרון ה- RICE: REST (מנוחה), ICE (קרח, כלומר קירור המקום בעזרת קרח על מנת לכווץ את כלי הדם המקומיים ולהפחית את הדלקת), COMPRESSION (חבישת האזור הפגוע להפחתת הנפיחות עם תחבושת אלסטית) ו- ELEVATION (הרמה של הגפה הפגועה).
פיזיותרפיה לסובלים משריר קרוע
מטרת טיפולי הפיזיותרפיה במקרה של קרע בשריר היא להחזיר לשריר את המתח הרצוי ואת העוצמה שאבדה לו באופן הדרגתי תוך הגברת העצימות בצורה מתונה. שריר שעבר קרע הוא למעשה שריר שעבר טראומה ולכן יש להעביר אותו תהליך הדרגתי של שיקום.
הפיזיותרפיה מומלצת עבור הסובלים מכל סוגי הקרעים בכל השרירים באשר הם. כמו כן, הפיזיותרפיה מומלצת גם עבור אלו שעברו ניתוח לטיפול בקרע בשריר. חזרה לפעילות בשלב מוקדם מדי ובעצימות גבוהה מדי, עלולה להוביל לכך שהפציעה תחזור ותהפוך לכרונית.
טיפול שמרני ומסורתי בקרע בשריר עשוי להיראות כך
הטיפול השמרני והמסורתי של העולם הרפואי במצבים של קרע בשריר הוא טיפול בעל מספר שלבים קבועים, הנקראים שלבי ההחלמה מפציה. על פי שיטה זו, בתחילת הטיפול כאשר אנחנו מתמודדים עם קרע בשריר – הרופא ייתן למטופל שמגיע אליו עם הפציעה תרופות אנטי דלקתיות. תרופות אלה, אמורות לסייע למטופל בשלב הראשוני של הפציעה, ובעיקר, אמורות לעזור לו בהתמודדות עם הכאב הרב שמרגישים בתחילת הדרך כאשר מתמודדים עם קרע בשריר.
השלב השני של שיטת הריפוי המסורתית לטיפול בקרע בשריר, מה שמתרחש זה בעצם תיקון אמיתי של הרקמה שנרעה. לאחר שרקמת השריר שנקרעה נחה לה זמן מסוים (יכול לנוע בין אזורים בגוף ובין מטופלים שונים), בשלב זה הרקמה מתחילה להתחדש. סיבי שרירים חדשים נוצרים, דבר שבסופו של דבר יאפשר למטופל להניע ולהזיז את האיבר שנפצע בגופו לראשונה מאז מעבר הפציעה. בשלב זה, אנחנו נתחיל לבצע תרגילים שנועדו להחזיר את האזור הפצוע בגוף לתנועה מלאה, זאת באמצעות תרגילים הדרגתיים לחזרה לשגרה. כמובן, שביצוע תרגילים אלו תלוי בסף הכאב שנחווה בשלב זה של הטיפול המסורתי במצב של קרע בשריר.
השלב האחרון, הוא השלב שמתייחס לבנייה המחודשת של רקמת השריר שנקרעה. בשלב זה, רמת התרגילים וטיפול שנבצע בשריר תתגבר גם. בשלב זה, נתרגל פעולות קשות, אשר מטרתן להחזיר את הגוף שלנו לחזרה מלאה למצב שגרתי.
טיפול במצב של קרע ברקמת השריר באמצעות ניתוח
כיום, במצבים שבהם יש קרע בשריר, ישנה אופציה נוספת של מעבר ניתוח ייעודי לטיפול בקרעים בשריר. בדרך כלל, ניתוחים נפוצים יותר אצל ספורטאים, שזקוקים לחזרה מהירה לשגרה, ולא יכולים להמתין את פרק הזמן שכרוך בשיטת ההחלמה המסורתית.
לסיכום, קרע בשריר יכול להיגרם מכל מיני סיבות והכי חשוב זה לא להזניח את המצב ולטפל בבעיה כמו שיותר מהר בכדי שלא תחמיר. יש היום מגוון של שיטות להתמודד עם הבעיה אך בראש ובראשונה מומלץ לפנות כמה שיותר מהר לאורטופד מומחה בתחום.