פעילות ספורטיבית בגיל הזהב

פעילות ספורטיבית בגיל הזהבפעילות גופנית כלשהי, ובמיוחד בגיל המבוגר, יכולה למנוע החמרתן של תופעות פיסיולוגיות שונות האופייניות לגיל וגם להוסיף לא מעט לביטחון העצמי ולשפר את התחושה הכללית.

ישנם מבוגרים רבים העוסקים בספורט כדרך קבע, ובמיוחד כאלה שהספורט היווה עבורם פעילות שגרתית עוד בגילאים הצעירים. אחרים עוסקים בפעילות ספורטיבית כלשהי בתדירות נמוכה וישנם את אלה הבוחרים בכך בשל בעיה בריאותית כלשהי וכחלק מההחלמה ממנה.

מאפייני בני גיל הזהב העוסקים בספורט

בני גיל הזהב חווים שינויים פיסיים רבים, וזאת, כמובן, גם לצד לא מעט שינויים פסיכולוגיים, המאפיינים גיל זה. ישנם כאלה, הרואים בגיל, הזדמנות להתנסויות חדשות, בעוד שאחרים מוצאים עצמם זונחים פעילויות מסוימות, שעסקו בהן לא מעט שנים. בני גיל הזהב העוסקים בספורט לוקחים בדרך כלל חלק בקבוצות, שחברים בהן בני גילם, קבוצות המתמקדות בפעילות ספורטיבית כלשהי.

מדובר בדרך כלל בפעילות ספורטיבית מתונה, פעילות שאיננה ברמה מקצועית או תחרותית, פעילות המסייעת להם להתמודד עם תופעות הגיל, התסמינים הנלווים למחלות השונות והשינויים הפיסיים שהם חווים. ישנם כאלה הממשיכים, כאמור, לעסוק באותה פעילות גופנית שעסקו בה במשך שנים (כמו הליכה, ריצה, טניס וכדומה), תוך התאמתה למידת יכולתם ולכושרם הגופני.

צרכים פיזיים

בני הגיל השלישי חווים, כאמור, לא מעט שינויים פיסיים ואת הפעילות הגופנית שאותה הם בוחרים עליהם להתאים ליכולתם ולצרכיהם הפיזיים. בגיל השלישי תפוקת הלב יורדת וכך גם כמות הדם, המגיעה אליו. נפח הריאות יורד גם הוא באופן משמעותי, מה שהופך את הסיבולת הלב ריאה של בני הגיל השלישי לפחותה יותר. מסיבה זו, פעילות בעצימות גבוהה מאד פחות תתאים לבני גיל ועל אחת כמה וכמה לאלה שאינם עסקו בפעילות זו קודם לכן.

גם השרירים של בני גיל הזהב עוברים שינויים מסוימים בגיל זה. הפעילות עצמה, בניגוד לגילאים צעירים יותר, איננה מפתחת סיבי שריר חדשים וגם קשה לשלוט באופן מלא בכל השרירים. הדבר מוביל לאיבוד כוח, לאובדן קואורדינציה ובשל כך גם לפציעות ונפילות.

פציעות ספורט נפוצות בקרב בני גיל הזהב

פציעות הספורט, הנפוצות בקרב בני גיל הזהב, יכולות להיות שברים, נקעים, חבלות וגם דלקות פרקים. מכיוון שהשליטה על הגוף, על איבריו ועל שריריו השונים, פחותה בהשוואה לגילאים הצעירים, ישנה נטייה לפעול וכל מאמץ רב, או מעבר לרגיל, יכול לגרום לפציעה. גם שחיקתם הטבעית של המפרקים בגוף הופכת אותם לרגישים הרבה יותר, כך שכל עומס יתר עליהם יכול להוביל לפציעה מקומית.

טיפולים מתאימים ומניעה

מומלץ לבני גיל הזהב לעסוק בפעילות גופנית כדי למנוע את ניוון מערכותיו השונות. אולם, חשוב להקפיד על פעילות גופנית מתונה, הכוללת מנוחה מספקת ותזונה נכונה המתבססת על תפריט עשיר ברכיבים תזונתיים טובים. ישנן פעילויות ספורטיביות שונות, שהסיכוי בהם לפציעה בגיל השלישי הוא גבוה.

מדובר בפעילויות כמו רכיבה על אופניים, ריצה, שחייה או פעילות מאומצת במים, עבודה עם מכשירי כוח שונים ואפילו עבודות גינון. כדי להימנע מפציעות כדאי להקפיד ולהשתמש באביזרים מתאימים המגנים על המפרקים, כדאי להשתמש במדרסים, בקסדה במידה ורוכבים וגם בירכיות. מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט ויחד איתו לבחון את הפעילויות הספורטיביות השונות שניתן לעסוק בהן, באיזו תדירות מומלץ ובאיזו עצימות.

חשוב לבצע תרגילי חימום וגם תרגילי מתחילה לפני שמתחילים בפעילות עצמה והתאים אותה לפי היכולת האישית. יש להקפיד על מנוחה וגם על שתייה מספקת ולשלב בפעילות עצמה גם תרגילי גמישות ותרגילי חיזוק, המשפרים את טווח התנועה ועוזרים לשמור על הגוף.

אולי יעניין אותך גם:

האם ספורט מסייע לחולי דמנציה ואלצהיימר?

שפשוף לא נעים: כל מה שאתם חייבים לדעת על שפשפת

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!