האם ספורט יכול לסייע לחולי אלצהיימר ודמנציה?

פעילות ספורטיבית ידועה כמחזקת את השרירים, משפרת מצב רוח, תורמת לשינה עמוקה ובריאה ועוד. יחד עם זאת, חשובה לאהאם ספורט יכול לסייע לחולי אלצהיימר ודמנציה? פחות ההשפעה על המוח ועל מערכת העצבים. מדענים טוענים כי ספורט, ללא ספק, יכול לסייע לחולי אלצהיימר ודמנציה. במיוחד, הדברים אמורים שאנשים בשלבים הראשונים או המוקדמים יחסית, של המחלה.

עד כמה פעילות גופנית משפיעה על המוח?

פעילות גופנית וספורטיבית חיונית למניעת מחלות לב, להורדת כולסטרול ולחיטוב. עם זאת, מחקרים מצאו כי בעקבות אורח חיים פעיל ופעילות ספורטיבית קבועה, גם המוח מרוויח נקודות רבות. על מנת להבין עד כמה זה משמעותי, כמה עובדות מוכחות:

  • מחקרים מראים כי אורח חיים פעיל ופעילות ספורטיבית אפילו מתונה מאטים את הזדקנות הגוף וגם את הזדקנות המוח.
  • מוחם של אנשים פעילים צעיר יותר מהממוצע.
  • ספורט מקטין את הסיכון לפתח אלצהיימר ודמנציה בקרב אנשים בריאים, גם בגילאים מבוגרים.
  • אורח חיים פעיל מוריד את הסיכון למחלות ואירועים רפואיים קשים אחרים, שפוגעים בצורה מתונה או אנושה במוח, כך למשל שבץ מוחי.
  • בניית המוח – למרות שמוח איננו שריר במובן הביולוגי של המילה, מסתבר כי פעילות גופנית בונה אותו ממש כמו שריר. מחקרים על בעלי חיים מצאו כי פעילות גופנית קבועה גרמה להיווצרות פעילות מוחית וגידול במפגשי תאי עצב במוח (סינפסות).

התגלית החדשה ששווה לרעידת אדמה

בעבר, רווחה האמונה כי תאי מוח אינם יכולים להתחדש. מדענים טענו לאורך שנים כי החל בעשור הרביעי לחיים חלה ירידה במספר תאי המוח ותאים אלה לא יכולים להתחדש או להתרבות בדומה לתאים אחרים בגוף. המחקר המודרני שגרם לרעידת אדמה קונספטואלית גילה כי ההפך הוא הנכון. כאשר מקפידים לבצע פעילות גופנית מתמדת וגם מספקים למוח גירויים חדשים, אפילו מוחם של אנשים מבוגרים מסוגל להשתקם. תאי גזע קיימים גם במוח וכתוצאה מכך, ניתן להביא לשיקום אפילו של תפקודי זיכרון שבעבר נחשבו לבלתי ניתנים לשיקום. כך אם חשבתם שפתרון תשבצים או חידות הוא זה מה שיחזק את המוח, שימו לב כי דווקא פעילות ספורטיבית נחשבת לגורם מרכזי וחשוב יותר.

ספורט ותאי הגזע במוח

מחקרים חדשים מגלים כי ספורט מביא להפרשה של חומרים שונים. חלק מהחומרים הללו ידועים כ"משפרי מצב רוח", חלקם מסייע למערכת החיסון אך חומרים נוספים משפיעים על תאי הגזע במוח. מה שמיוחד בתאים הללו זה שהם יכולים להשתנות ולהפוך לתאים חדשים של מערכת העצבים. תאי גזע מאוד פעילים בקרב עוברים וילדים קטנים, אך פעילות גופנית הופכת אותם לפעילים ובעלי ערך למניעת בעיות קוגניטיביות ואפילו שיקום, גם בקרב מבוגרים.

עד כמה ספורט חשוב לחולי אלצהיימר?

כאשר אנו מדברים על פעילות ספורטיבית לחולי אלצהיימר, אנו מדברים על פעילות מסוגים שונים. הטוב ביותר הוא לשלב בין תרגילי כוח וחיזוק  (לב – ריאה) לבין פעילות אירובית. חוקרים מעריכים כי מי שמקפיד על אורח חיים פעיל נמצא בסיכון הרבה יותר נמוך לחלות באלצהיימר לעומת אנשים שבעיקר מנהלים אורח חיים יושבני ולא פעיל.

אין צורך להפוך לספורטאים מקצועיים על מנת לשמר או לשפר תפקודי מוח. מומחים מסבירים כי אפילו חצי שעה של פעילות גופנית ביום תשיג אפקט ראוי לציון. פעילות טובה, אם כן, לשם מניעה אך היא יכולה גם להאט את קצב התגברות המחלה בקרב אנשים שכבר אובחנו. הפעילות יכולה ללבוש צורות מגוונות, לרבות ריקוד, גינון (עבודה בגינה), שחייה, רכיבה על אופני כושר וכדומה.

למידע נוסף:
https://www.alzheimers.org.uk/get-support/daily-living/exercise/early-middle-dementia
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/dementia-activities-and-exercise

אולי יעניין אותך גם:

פיזיותרפיה בבית

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!