מפרק שורש כף היד מורכב משמונה עצמות קרפליות ושתי עצמות האמה. העצמות הקרפליות מסודרות בשתי שורות ולמעשה מחליקות בזמן התנועה האחת מעל השנייה.
כל העצמות במפרק מחוברות במספר רב של רצועות בינן לבין עצמן משני הצדדים של היד, שמצד אחד מאפשרות תנועה מגוונת במספר מישורים ומצד שני מייצבות את המבנה המורכב של שורש היד.
יש לציין כי בניגוד לעצמות המסרק שאליהן מחוברות העצמות הקרפליות, אף אחת מהעצמות הקרפליות לא משויכת לאצבעות היד. שמה של כל עצם בעצמות הקרפליות ניתן לה בהתאם לצורתה: עצם הסירה, הסהר, הטריז, העדשה, רבת הזווית הגדולה, רבת הזווית הקטנה, הפיקן והאנקול. במאמר שלפניכם נפרט אודות פציעות ספורט הפוגעות בעצמות הקרפליות.
נמק העצם
נמק העצם או נמק אווסקולרי הוא הפרעה באספקת הדם התקינה לעצם, המובילה למוות של רקמת העצם והרס של הרקמה. ברוב המוחלט של המקרים, הגורם לנמק הוא טראומה גופנית. עצם הסהר היא העצם החשופה ביותר לפציעה זו מכלל העצמות הקרפליות, כשבמקרים רבים לא ניתן לאתר את המקור לנמק. כמו כן, חשופה לנמק אווסקולרי עצם הסירה, במיוחד לאחר שבר עם תזוזה. במקרים האלו הגורם לנמק הוא איחוי לא תקין של השבר הגורם לפגיעה באספקת הדם.
שבר מבודד של עצם הסירה
כשבעים אחוז מכלל השברים בעצמות הקרפליות מופיעים בעצם הסירה, כאשר שיעור השברים בעצם הסירה מגיע ל- 11 אחוז מכלל השברים בידיים. ברוב המוחלט של המקרים, השבר נגרם בעקבות חבלה כתוצאה מנפילה לפנים עם יד מושטת קדימה.
את האבחון ניתן לבצע במסגרת בדיקה גופנית אך חשוב לתמוך את האבחנה בצילום רנטגן. את סגוליות האבחנה ניתן בהחלט לשפר באמצעות בדיקות הדמיה מתקדמות יותר כמו מיפוי עצמות, MRI או CT.
אם מדובר בשבר ללא תזוזה, לרוב הטיפול יהיה שמרני ויכלול בעיקר קיבוע בגבס. לעומת זאת, אם מדובר בשבר ללא תזוזה בחולה הפעיל גופנית, לרוב יוחלט על ביצוע ניתוח לקיבוע השבר באמצעות ברגים חלולים. כמו כן, נהוג לנתח חולים הסובלים משבר עם תזוזה. זיהוי מדויק של השבר וטיפול מוקדם בשבר מהווים את המפתח להצלחת הטיפול.
ישנם מספר סיבוכים שיכולים להתפתח כתוצאה מקיבוע לא מספק או היעדר טיפול. בין היתר, מדובר על חסר איחוי שיכול להוביל לשינויים ניווניים בהמשך, עד כדי קריסת העצמות הקרפליות (Scaphoid nonunion advanced collapsed), נמק אווסקולרי של הקוטב הקריבני של עצם הסירה (A vascular necrosis of proximal pole), איחוי במנח שאינו אנטומי (Malunion) ועוד.
לעצם הסירה יש חשיבות עליונה בכל הקשור למנגנון התנועה של שורש כף היד וזאת כיוון שזוהי העצם שלמעשה מהווה את הגשר המרכזי בין השורות של העצמות הקרפליות. זוהי הסיבה בגינה לרוב בספורטאים תתקבל ההחלטה לנתח את המטופל על מנת לקצר את משך ההחלמה ואת משך התקופה שבה לא ניתן יהיה להניע את היד.
שברים בשאר העצמות הקרפליות
שברים בעצמות הקרפליות האחרות נחשבים לנדירים יחסית לשבר בעצם הסירה. עם זאת, ישנם שברים הנחשבים לייחודיים לספורטאים. שבר מיוחד שכזה הוא למשל שבר בזיז עצם האנקול. שבר זה מופיע בבעלי מקצועות שבהם יש דרישה לחבטות חוזרות ונשנות עם כף היד וכן שכיח בספורטאים כמו טניסאים או שחקני גולף למשל.
במקרה של ספורטאים שבר זה מתרחש כאשר המחבט פוגע באזור הכפי האולנרי בכף היד ולא אחת מערב פריקה של בסיסי האצבעות הרביעית והחמישית. אם אכן השבר משולב בפריקות, תידרש לרוב התערבות ניתוחית.