תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפליתתסמונת התעלה הקרפלית – הפרעה בריאותית שכיחה המתבטאת בכאבים, עקצוצים, תחושת נימול והירדמות באזור כף היד והאמה. התופעה נוצרת כתוצאה מלחץ הנוצר על עצב התווך הממוקם בתעלה הקרפלית בשורש כף היד.

מצב זה עלול להחמיר עם הזמן ולגרום לתסמינים קשים יותר עד למצב של ניוון השרירים בכף היד וחוסר יכולת לתפקד. אולם במידה והבעיה מאובחנת כראוי ובזמן ניתן להתאים טיפול יעיל אשר ימנע החמרה במצב או צורך בניתוח.

תסמונת התעלה הקרפלית ושיטות טיפול

טיפול עצמי

התייחסות מהירה לסימנים המופיעים מאפשרים טיפול עצמי בבעיה באמצעות הימנעות מתנועות חוזרות של האצבעות וכף היד או ממנחים מקובעים של שורש כף היד. מצבים של קיבוע שורש כף היד במנח שאינו מתאים נוצר במצבים של הקלדה או בשינה בתנוחה לא נכונה.

מודעות וערנות לתסמונת התעלה הקרפלית עשויות לפתור אותה אולם ניתן להיעזר גם בסד למפרק שורש כף היד אשר שומר עליו במנח ניטרלי ותקין לתפקודו של עצב התווך. בנוסף ניתן לבצע תרגילים שונים לשורש כף היד הכוללים מתיחה ויישור היד קדימה כאשר ככף היד פתוחה לכיוון הרצפה וכן לאגרף את כף היד ולכופף אותה מטה.

טיפול כירופרקטי בתסמונת התעלה הקרפלית

שינוי ושיפור הרגלי עבודה הם אמצעי ראשוני לטיפול בבעיה אולם במקרים חמורים יותר מומלץ להתחיל הטיפול הכולל הפחתת העומס בעבודה, הסתייעות בתומך לשורש כף היד וטיפולים חשמליים לריפוי הדלקת כגון לייזר רך. במקביל מומלץ להתחיל בתרגילי שיקום בעזרת טכניקות הפועלות על התעלה הקרפלית במטרה לשפר את טווח התנועה ולהפחית את הלחץ והגירוי במקום.

הטיפול השמרני נמצא יעיל למדי ומביא לתוצאות טובות כך שמומלץ לנקוט בשיטות אלה בטרם פונים לניתוח. תסמונת התעלה הקרפלית עשויה לנבוע גם מחוסר בפעילות גופנית אירובית ועודף משקל ולכן הטיפול כולל פעילות גופנית שמשנה את הביוכימיה של הגוף, ואינה מפעילה לחץ על שורש כף היד כגון הליכה ושחייה.

טיפול רפואי

לאחר שניסיון הטיפול השמרני לא צלח ניתן לשקול מעבר לטיפולים בתרופות אנטי דלקתיות או בזריקות קורטיקוטסטרואידים כאשר במקרים קשים במיוחד יש צורך בניתוח לשחרור העצב בתעלה הקרפלית.

הניתוח נחשב לבטוח ויעיל אולם לאור מחקרים עולה כי קרוב לרבע מהמנותחים מדווחים כי גם לאחריו הם סובלים מתסמינים שונים אשר לעתים מחייבים ניתוח נוסף.

שיטות למניעת תסמונת התעלה הקרפלית

מניעת הבעיה כוללת טיפול בגורמי הסיכון ושינוי פעילויות אשר יוצרות עומס על שורש כף היד:

הפחתת פעולות חוזרות – אם התפקוד היומיומי מאופיין בפעולות חוזרות, להקפיד לא לבצע אותן תוך הפעלת עומס יתר, ולשמור על שורש כף היד במנח ניטרלי.

שינויים בעמדת ובתנוחות העבודה – כגון הקלדה, צביעה או שימוש בכלים כך שלא יופעל עומס על שורש כף היד תוך שמירה על תנוחות ותנועות נכונות.

תרגילים שונים – שינוי באופן ביצוע הפעילות הגופנית.

שינויים בפעולות ובמטלות יומיומיות – כגון חיתוך ירקות וניקיון.

טיפול במחלות רקע – כגון כאבים ובעיות במפרקים, סוכרת, יתר לחץ דם, חוסר איזון של בלוטת התריס אשר מגבירות את הסיכון לפתח את התסמונת.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!