אחד מהסימנים של דיכאון קשה הינו הסתגרות, מופנמות, מיעוט פעילות. לכן, מקובל מאוד להניח שמי שמנהל חיים פעילים, בפרט ספורטאים, רחוק באופן מובהק מדיכאון. פעילות גופנית אכן מסוגלת לסייע רבות לאנשים הסובלים ממצבי רוח רעים אולם מסתבר שדיכאון נפוץ הרבה יותר מכפי שמקובל להניח, בקרב ספורטאים.
סוגי דיכאון
לפני שנתייחס לדיכאון בקרב ספורטאים, כמה עובדות חשובות בנושא דיכאון וסוגים שונים של דיכאונות: דיכאון קליני נחשב לחמור הרבה יותר ממצב רוח רע. דיכאון של ממש משפיע על מי שסובל מכך, ממש באופן יום יומי. כאשר הסימפטומים מתמשכים מעבר לימים מספר, הם משפיעים על איכות השינה, תיאבון ומשקל, היחסים החברתיים ו/או הזוגיים. בשלב כזה, זוהי כבר בעיה המצריכה התייחסות ממשית.
ישנם אנשים הסובלים מירידה במצב הרוח כתוצאה משינויים בעונות השנה (דיכאון חורף). חוקרים מסבירים שאירועים רבי משמעות יכולים לגרום לדיכאונות וידוע לדוגמא דיכאון שתוקף נשים לאחר לידה. הפרעה פסיכיאטרית מוכרת המכונה מניה דיפרסיה, מתוארת כתקופה שבה האדם מרגיש רוממות רוח עצומה ולאחריה תקופה של רוח נכאה, עד כדי נטייה לאובדנות. בעוד שחלק מהאנשים חווים דיכאון למשך תקופה מסוימת, כגון מספר חודשים, אצל אחרים מדובר בתופעה מתמשכת, המלווה במשך שנים ארוכות.
חרדות ודיכאונות תוקפים גם את המוכשרים ביותר
בשנים האחרונות החלו לצוץ פה ושם, תחילה כשמועות ואחר כך כעובדות, סיפורים על ספורטאים מהגדולים ביותר הסובלים מדיכאון. במועדונים יוקרתיים, נעשו לא פעם ולא פעמים ניסיונות לטשטש את מקרי הקריסה שמנעו משמות גדולים לעלות על המגרש בשל התקף של דיכאון וחרדה קשה. אצל חלק מהספורטאים, תחושת הריקנות והקושי העצום הגיעה דווקא בשלבים שאמורים להיות הכי שמחים, לאחר ניצחונות גדולים, לאחר זכיה במדליות, אליפויות, אולימפיאדות.
המקרה שככל הנראה הביא לשינוי בתודעה הציבורית הוא סיפורו של הכדורסלן המחונן קווין לאב. הוא החליט להיחשף בתקשורת, מתוך ההבנה שהיקף הפגיעה בסובלים מכך הוא עצום. הדיכאון הלא מטופל מסב סבל עצום ופוגע במיוחד בחיים שמחוץ למגרש. אנשי מקצוע מסבירים שלספורטאים אין תשתית מבוססת להתמודדות עם המציאות היום יומית, אין להם את הקשרים המחזקים עם הקהילה, את השגרה. חלק מהספורטאים סובלים מתשישות נפשית וסבל עקב הציפייה האין סופית להביא הישגים. חלקם נאלצים לוותר על פעילויות חברתיות, על שעות שינה, על השקעה בעצמם.
בין השמות המפורסמים שנחשפו בשנים האחרונים כמי שסבלו מדיכאון חריף, אפילו קליני, ניתן לציין את השחיין האולימפי מייקל פלפס ולצידו השחיינית אמנדה בירד (גם היא אלופה אולימפית). שחקן האן בי אי שאותו הזכרנו קווי לאב וכמוהו גם ג'רי (ג'רום) ווסט הוותיק (מכוכבי הלוס אנגל'ס לייקרס הגדולים בהיסטוריה). גם הטניסאית המפורסמת סרינה ווילאימס סיפרה על החמרה בדיכאון לאחר זכיות בטורינירים גדולים והחמרה נוספות לאחר לידת הבת וישנם עוד רבים וטובים אחרים.
הנתונים: אחד מכל 3 ספורטאים סובל מדיכאון
דיכאון בקרב ספורטאים עלול להגיע בכל גיל, בספורטאים צעירים לפני הפריצה וכן בקרב כוכבים עתירי הישגים. מחקרים מעריכים כי שליש מהספורטאים חווה בשנה האחרונה לפחות תקופה אחת של דכדוך, אם לא דיכאון של ממש.
המודעות לכך שגם הכוכבים הגדולים סובלים מדיכאון חשובה, שכן היא מאפשרת לעוסקים בספורט לקבל הכרה מהסביבה בקושי שהם סובלים. הם יכולים לצפות ליותר תמיכה מהקבוצות, מהמאמן, מהקהילה וכו'. הטיפול, רגשי, קוגניטיבי, פסיכולוגי, פסיכיאטרי, צריך להתמקד לא רק בצורך להגיע להישגים אלא גם בבניית תשתית רגשית איתנה יותר ויכולת התמודדות עם מצבים שונים בחיים, הן עם ניצחונות והן עם הפסדים.
מקורות:
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml
https://journals.lww.com/acsm-csmr/fulltext/2015/01000/depression_in_athletes__prevalence_and_risk.17.aspx
https://www.healthcentral.com/slideshow/famous-athletes-that-struggle-with-depression
אולי יעניין אותך גם:
רפואת ספורט, מניעה וטיפול בפציעות ספורט