אנשים רבים מאיתנו סובלים מבעיות אורתופדיות, שהמקור להן עלול להיות פגיעה נקודתית בגוף, נזק מצטבר בעקבות אורח חיים שאינו תקין או תופעות לוואי של מחלות ומצבים רפואיים מורכבים. מה שחשוב לזכור הוא שאנחנו לא צריכים להילחם לבד בכאב.
יש כיום מגוון רחב של אביזרים אורתופדיים שיכולים לסייע בצורה משמעותית לאוכלוסייה הדי רחבה של הסובלים מבעיות אורתופדיות. מכאן עולות מספר שאלות: מתי נהוג להשתמש באביזרים אלה? איך עושים את זה נכון? והאם יש לאביזרים האורתופדיים תופעות לוואי?
מגוון אביזרים אורתופדיים
אביזרים אורתופדיים מותאמים באופן מלא לצורת הגוף. תפקידם הוא להפחית את הלחצים, את הכאבים ואת אי הנעימות המלווה את האדם בהרבה מאד תרחישים. באמצעות האביזרים האורתופדיים ניתן להתמודד בהצלחה עם שברים, נקעים, דלקות או זיהומים, מחלות שלד ושרירים, בעיות ביציבה, בהליכה ובעמידה של הגוף, מחלות נוירולוגיות הכוללות השפעה שלילית על מערכת השרירים ועוד.
חשוב לזכור שאביזרים אורתופדיים לא מאפשרים פתרונות קסם, כאשר בדרך כלל הליך השיקום באמצעותם הוא ממושך יחסית: הצפי הוא לשבועות ולרוב גם לחודשים ארוכים של שימוש, אם לא יותר. במהלכם יש להשתמש באביזרים בהתאם להוראות המדויקות שהעניק האורתופד, מבלי שסוטים ולו מילימטר אחד ימינה או שמאלה.
פתרונות למגוון סוגי פציעות
האביזרים האורתופדיים עשויים לפתור בעיות אלה באופנים שונים, בהתאם לסוג האביזר ולמטרה המוצהרת של השימוש בהם. כך, למשל, קיימים אביזרים שמיועדים להקטין או אפילו להגביר את הלחצים על איבר שאינו מושלם מבחינה אורתופדית, ולצד זה אביזרים שהמטרה שלהם היא לסייע בקיבוע של איברים.
דוגמא נוספת היא אביזרים שהמטרה שלהם היא לשפר את זרימת הדם לאיברים ולאזורים שונים בגוף, כאשר ידוע כיום כי בעיות בזרימת הדם מהוות חלק בלתי נפרד מהרבה מצבים אורתופדיים מורכבים. אביזרים אורתופדיים זמינים במגוון רחב של סוגים.
ניתן להתאימם לאזורים שונים בגוף וגם לפריטים צמודים לגוף, למשל הנעליים, התיקים או הכיסאות. בין היתר מדובר כאן על מגני ברכיים, חגורות בטן, גב או שבר, משענות, רפידות, מדרסים, מגנים לקרסול, מיישרי כתף, כריות לשינה ועוד.
לא המצאה חדשה – חשוב לציין שלמרות שמוצרים אורתופדיים היו קיימים במובן מסוים עוד משחר האנושות, מדובר בתחום שאינו קופא על שמריו אפילו רגע אחד. הטכנולוגיה מקבלת תפקיד יותר מרכזי בתכנון המוצרים האלה, מה שמביא ליותר אפשרויות להתאים אותם לגוף וגם לכך שהמוצרים יעשו את עבודתם בצורה אידאלית.
חשיבות התאמה מושלמת
אביזרים אורתופדים ניתן במקרים מסוימים לרכוש בחנויות ייעודיות בלי יותר מדי מאמצים (מוצרי מדף), אבל ההמלצה הברורה היא להימנע מכך. האביזרים האורתופדיים צריכים להיות מותאמים לגוף ולבעיות שהוא סובל מהן באופן מלא, כך שאביזר שעושה פלאים עבור אדם אחד עלול להיות לא יעיל או אפילו מזיק עבור אדם אחר.
באביזרים יש להשתמש לכן לאחר הליך התאמה מקיף ומדויק, שמתבצע על ידי בעל מקצוע בתחום האורתופדיה: כך למשל דריסות רגל שאמורות לאפשר התאמה של המדרסים לכף הרגל הספציפית. אפשר לטעון שלאביזרים אורתופדיים לא אמורות להיות יותר מדי תופעות לוואי, וזאת להבדיל מסוגים אחרים של טיפולים (בעיקר תרופות).
אך שימוש באביזרים לא איכותיים או כאלה שאינם מתאימים לגוף עלולים לחולל יותר נזק מאשר להביא לתועלת. אם חגורת גב אינה מותאמת היטב לגוף, היא עלולה להביא ללחצים מיותרים שאינם מחולקים בצורה שווה על הגוף, מה שרק מגדיל את חומרת הבעיה שמתמודדים איתה.