אוסטאוארתריטיס בעקבות פעילות גופנית

אוסטאוארתריטיסאוסטאוארתריטיס היא אחת מפציעות הספורט הנפוצות, אולם יכולה להופיע גם בקרב אלה שאינם עוסקים בספורט. מדובר במחלת מפרקים כרונית, המתחילה כהתנוונות הדרגתית ושחיקת הסחוס במפרקים.

עם הזמן מופיעים סימפטומים, המשפיעים לא מעט על איכות החיים וגורמות למגבלות תנועה, ולעיתים גם – משמעותיות מאד. התחושות הנלוות לאוסטאוארתריטיס הן תחושת כאב במקום וגם תחושת נוקשות. הטיפולים המוצעים כיום במקרים כאלה רבים ומגוונים, לרבות טיפול המשלב בין הגישה השמרנית המקובלת יותר לטיפול אלטרנטיבי משלים.

רקע על הפציעה

אוסטאוארתריטיס, ובניגוד לדלקת מפרקים המופיעה בעיקר אצל אנשים מבוגרים, יכולה להופיע גם אצל צעירים, ולמעשה בכל גיל. שימוש מופרז במפרקים, כפי שקורה לא מעט אצל ספורטאים מקצוענים וגם חובבנים המשקיעים לא מעט בספורט, יכול להוביל לשחיקת הסחוס ובסופו של דבר למחלת מפרקים כרונית. גם מכה עזה במקום או חבלה יכולות אף הן לגרום לשחיקת הסחוס, המצריכה מענה טיפולי מתאים.

השחיקה מופיעה בעקבות בעיה ברקמת הסחוס עצמה. בעיה זו מובילה לצמיחת יתר של רקמות הסחוס, מה שמוביל לשחיקה מהירה יותר ולסדקים. עם הזמן מופיעים חורים קטנטנים בעצם עצמה שמתחת לסחוס, ואלה גורמים להיחלשות העצם. בסופו של דבר, הופכת רקמת הסחוס למחוספסת ומבנה המפרק כולו משתנה, עד לכדי פגיעה ממשית בתפקודו ומוגבלות בתנועה.

כיצד מתבטאת הפציעה?

אוסטאוארתריטיס באה לידי ביטוי בכמה דרכים: כאב מקומי, המחמיר בזמן פעילות גופנית מאומצת מאד, מגבלות תנועה – הבאה לידי ביטוי בעיקר בברך ובעצם הירך, כאבי גב תחתון וגם צוואר יכולים להעיד על כך ואפילו בעיות ראייה, הקאות ובחילות המעידות על גידול בעצם הלוחץ על כלי הדם. הופעת גידולים אבנורמליים בעצמות יכולה גם היא להעיד על אוסטאוארתריטיס, שכן מדובר בצמיחה מחודש של הרקמות, לרבות רקמת הסחוס וגם כאב בעת מגע.

באילו ענפי ספורט אוסטאוארתריטיס נפוצה?

אוסטאוארתריטיס יכולה להופיע בכל ענף ספורט שבו נעשה שימוש מופרז במרפקים, כמו למשל התעמלות קרקע ומכשירים. התופעה נפוצה בעיקר אצל ספורטאים, הנוטים לחזור על אותן תנועות באופן מונוטוני ולהפעיל שוב ושוב את אותם המפרקים.

דרכי טיפול ושיקום

הטיפול המוצע כיום במקרים של אוסטאוארתריטיס תלוי במידת חומרתה ובעיקר בהתאם למצבו של הסובל מכך. הטיפול הקונבנציונאלי המוצע כיום כולל הזרקה של סטרואידים (במידה ומדובר בדלקת במפרק), שימוש במשככי כאבים או בתרופות אנטי דלקתיות (במידה והמפרק הפגוע מודלק ונפוח) וגם תרגילי מתיחות, חיזוק המפרק וגם יציבה (רלוונטי במקרים של כאבי ברכיים).

טיפולים נוספים, המוצעים גם הם במקרים של אוסטאוארתריטיס כוללים, בין היתר, כירופרקטיקה, המתאים במקרים של פגיעה במפרק הירך או הברך, תוך התייחסות לאזורים נוספים, כמו הגפיים התחתונות, הגב התחתון והאגן.

דיקור סיני הוא שיטת טיפול נוספת, שיכולה גם היא לעזור, ובעיקר להפחית את עוצמת הכאב וגם אלקטרותרפיה – זרמים חשמליים, המסייעים במקרים של בעיות רפואיות שונות, לרבות אוסטאוארתריטיס. מדובר בזרמים בתדרים ובעוצמות שונות, המובילים לתגובות מיידיות ברקמות הגוף. הזרמים גורמים לזרימה מוגברת של הדם, להפעלת השרירים וגם מאלחשים כאב. הם מזרזים את תהליך החלמת הרקמות לאחר הפגיעה ויכולים גם לעזור בפירוק ההדבקויות שברקמות הרכות, הגורמות לסיבוב המפרקים.

השיקום מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול ויכול לסייע באופן משמעותי לסובלים מכך. השיקום נקבע לספורטאי לאחר בדיקה מקיפה, הבוחנת את מצבו והסיבה לבעיה. כל זאת, תוך התייחסות למטרות שאותן הוא רוצה להשיג, למשל – חזרה לפעילות גופנית מאומצת או אולי קימה קלה מהכיסא. השיקום יכלול סדרה של טיפולים המתמקדים בעבודה על תנועת המפרק והרפיית השרירים, רצועות השרירים ועוד.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!