בקע מפשעתי – חשיבות האבחון והטיפול בפציעה

בקע מפשעתי - חשיבות האבחון והטיפול בפציעהבקע מפשעתי הוא תופעה נפוצה הן בקרב ספורטאים והן בקרב אלה שאינם עוסקים בספורט ואפילו גם בקרב ילדים. התופעה, שמכונה "הרניה", קשורה ללולאת המעי, שחודרת הן את דופן הבטן התחתונה והן את התעלה האינגווינלית, מה שמוביל לכאב באזור המפשעה, ההופך לעצום עוד יותר בזמן נשיאת משאות כבדים, בזמן שיעול או עיטוש.

הבקע המפשעתי מצריך טיפול מהיר, שכן ההתעלמות ממנו וגם הזנחתו עשויות להוביל להחמרתו ולגרום לסכנת חיים ממשית. במרבית המקרים המענה הטיפולי יהיה ניתוח, אולם במקרים קלים תוצענה דרכים אחרות, פשוטות יותר, כטיפול.  

מהו בקע מפשעתי?

בקע מפשעתי הוא תופעה שכיחה, הנחשבת בין היתר גם לפציעת ספורט. הסיבות לבקע יכולות להיות רבות. לעיתים מדובר בקיר בטן מוחלש ולעיתים בלחץ מוגבר מאד על הבטן. הרמת משאות כבדים במיוחד יכולה להחמיר את העניין, כפי שקורה לא מעט אצל ספורטאים, העוסקים בספורט תחרותי.

הבקע המפשעתי נפוץ יותר בקרב גברים, שכן דפנות התעלה האינגווילית שלהם חלשות יותר. חולשה באזור הבקע, לאחר הופעת הבקע הראשון, יכולה להוביל לבקע נוסף ובמקרים מסוימים בדרגה חמורה יותר.

כיצד הן מתבטאות?

ישנם מספר סימנים המעידים על בקע מפשעתי, כשהעיקרי שבהם הוא בליטה של לולאת המעי, שאותה ניתן לחוש תוך כדי מישוש קיר הבטן. הבליטה מורגשת כשהסובל מהבקע משתעל או כשהוא עומד.

במקרים אחרים לא יופיע סימן כלשהו לכך וניתן יהיה לגלות את התופעה רק במסגרת בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה. מעבר לכך, סימן נוסף לבקע, יכול להיות גם כאב חד מאוד במקום עצמו, הגורם לתחושת חוסר נוחות בעת הרמת משקל רב, שיעול או כיפוף. גם חולשה ותחושת כבדות באזור המפשעה ובמיוחד אצל גברים היא סימפטום נוסף לבקע וכן גם כאב באזור האשכים ונפיחות מקומית.

באילו ענפי ספורט הפציעה נפוצה?

הבקע המפשעתי יכול להופיע אצל ספורטאים העוסקים בספורט תחרותי, שבו מעורבת הרמה של משקלים גבוהים מאד. כמו, למשל, מרימי משקולות, מפתחי גוף וכדומה.

דרכי טיפול ושיקום לסובלים מבקע המפשעתי

הטיפול בבקע המפשעתי מתחיל באבחון נקודתי כדי לזהות שאכן מדובר בבקע ולא בתופעה אחרת. האבחון נעשה על ידי מישוש הבטן ואיתור הבליטה, המעידה על כך. המטופל, הסובל מהבקע, יתבקש לעמוד וגם להשתעל, ובמידה ואכן ניתן לחושש את הבליטה סביר שמדובר בבקע, המצריך מענה מתאים. ככל שהטיפול ניתן מהר יותר, כך ההחלמה טובה יותר וימנעו גם סיבוכים מיותרים.

הטיפול המוצע כיום במקרים של בקע מפשעתי הוא טיפול ניתוחי, אותו ניתן לבצע באחת מתוך שתי דרכים: ניתוח פתוח או ניתוח סגור. הניתוח הפתוח כולל דחיפת הרקמה שיצאה החוצה חזרה למקומה וחיזוק האזור המוחלש באמצעות סטנטים מיוחדים כדי למנוע את הופעת הבקע בשנית.

הניתוח הסגור נעשה באמצעות לפרוסקופיה, אחת משיטות הניתוח החדשניות והיעילות ביותר כיום. הליך זה כולל החדרת מצלמה קטנטנה עם כלים ניתוחיים מזעריים ישירות אל חלל הבטן ותיקון הבקע ללא הצורך בביצוע חתכים גדולים ובולטים, שההחלמה מהם ממושכת יותר.

חשוב לדעת

האבחון הוא השלב החשוב מכל, כדי לוודא שאכן מעניקים לסובל מהבקע את הטיפול המתאים. הסימפטומים האופייניים לבקע המפשעתי יכולים להעיד על תופעות אחרות. כמו, למשל: על אשך טמיר, דליות האשך, מיימת אשכים, בלוטות לימפה מוגדלות וגם בקע פמורלי. חשוב לפנות, ומוטב מוקדם ככל שניתן, לרופא מומחה כדי לבצע אבחון מעמיק ובמידת הצורך לעבור את הניתוח הנדרש. לנוטים לסבול מבקע כזה, מומלץ להימנע מהרמת משאות כבדים ומפעילות גופנית מאמצת במיוחד.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!