חשיבות השינה לספורטאים: זה מה שקרה בגוף בזמן שישנתם

תינוקות וילדים זקוקים לשינה ממושכת מכפי שזקוקים לה אנשים מבוגרים. אולם, נמצא שעבור ספורטאים ואנשים מאוד פעילים, לשינה יש חשיבות מרובה במיוחד. מאמני ספורט מדגישים כי לספורטאים, מקצועיים או חובבים, מקובל להמליץ על שעה נוספת של שינה בכל לילה. כמו כן, בתקופה של תחרויות, אסור לוותר על המנוחה הדרושה לגוף. לכך יש משמעות גם פיזית וגם מנטלית.

מה הם היתרונות הטמונים בשינה?

שינה היא פעולה חשובה שמשפיעה על כל היבט בחיינו, לרבות היבטים הקשורים לפעילות גופנית וספורט. מיד נפרט כיצד שינה ומנוחה משפיעים על גופינו, ונראה גם מה קורה כאשר לא ישנים מספיק.

בזמן השינה הגוף מיטיב לתקן את עצמו

פעילות גופנית מאומצת אמנם נחשבת לבריאה מאוד, אולם יש בה גם אפקטים לא פשוטים. בשל מאמץ ותחת עומס, הגוף עשוי להישחק בכל מיני מדדים, החל בשרירים, דרך העצמות וכלה במפרקים. הבשורות הטובות הן שכאשר אנו ישנים הגוף יודע לתקן את עצמו. בזמן השינה, הרקמות עוברות תהליך חשוב ביותר של התחדשות והתנקות. עבור ספורטאים, השינה חשובה כל כך מכיוון שהיא מעניקה יכולת משופרת למערכת החיסון, היא מאזנת את חילוף החומרים ואפילו משפרת את מצב הרוח (ובכך – משתפרים גם הביצועים). נמצא כי ספורטאים שישנו כל צרכם מתגברים מהר יותר על דלקות ובאופן מעניין, העוסקים בספורט (בעיקר פעילויות אירוביות) נרדמים מהר יותר ופחות סובלים מקשיי שינה.

שינה ומנוחה מונעם פציעות ומזרזות תהליכי ריפוי

פציעות ספורט נחשבות לבעיה קשה, שכמעט כל ספורטאי מתמודד עימה בשלב כזה או אחר. לבד מן הצורך להתאמן בצורה נכונה, להקפיד על חימום השרירים ומתיחות, נמצא כי חוסר שינה מהווה גורם חשוב בהיווצרות פציעות. הגוף העייף מתקשה להשיג את האיזון והדיוק בתנועה. הגוף העייף והלחוץ (סטרס) מנסה להביא עצמו להישגים שאין הוא מסוגל לבצע. זה נובע גם מכך שהמוח העייף חושב יותר לאט ולא יעיל. אם כן, על מנת למנוע פציעות – חשוב לישון!

ואם שאלתם את עצמכם כמה זה מספיק, הרי שהדבר נבדק במחקרים רבים. בני נוער שעוסקים בספורט עשויים להפיק תועלת מרובה מ-8 או 9 ואפילו 10 שעות ביממה. זאת מכיוון שהגוף גם מתמודד עם העומס והדרישות האנרגטיות של תהליך גדילה מואץ. אך גם לאחר שאנו מתבגרים, שינה תמנע פציעות ספורט. כ-7 – 8 שעות שינה לפחות בכל יום. ואם לצורך אימון או מכל סיבה אחרת צריכים לקום מוקדם, ניתן להשלים חצי שעה או שעת שינה בצהרים.

בזמן שינה שרירי הגוף מתגבשים ונבנים

כשאנו מתאמנים, למשל במכון הכושר או על מסלול הריצה, אנו מרגישים שהשרירים שלנו עובדים. הם מתכווצים ונרפים והקלוריות נשרפות. אך למרבה הפלא, נמצא כי השרירים למעשה נבנים וגדלים לא במהלך האימון עצמו. במהלך האימון חלק מרקמת השריר דווקא נהרסת (על מנת לאפשר לאחר מכן בנייה חדשה, של רקמה חזקה). בזמן שאנו ישנים, השרירים נבנים. החלבונים שאנו ניזונים מהם (חשוב בשפע לספורטאים) מרכיבים בזמן השינה את רקמת השריר המתחזקת.

REM – חשיבות שנת החלום

השינה איננה עשויה מקשה אחת. ממש כפי שאימון בנוי משלבים שונים, כך גם השינה. נמצא כי שלב החלום, שבו גם תנועות העיניים הופכות מהירות, חשובה מאוד לספורטאי. בין היתר, היא חשובה לבריאות מערכת העצבים וליכולת קוגניטיבית ויכולת ריכוז. ובכלל, כשאנו ישנים (בשלבים העמוקים של המחזוריות), אנו משיבים לגוף את האנרגיה והאיזון.

לסיום, טוב לדעת שעד כמה שחשוב לישון, לא כדאי לפספס את השעות הנכונות. מוטב לישון היטב בשעות החושך והלילה ולהמעיט בכך בשעות היום. קימה מאוחרת, לאחר יותר מדי שעות מנוחה, עלולה דווקא להפחית ביצועים וליצור תחושה כבדה ולא נעימה. אם כן, שנו היטב, בזמן הנכון וגופכם יכיר לכם תודה.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!