פציעות ספורט באזור הבטן, האגן והמפשעה

פציעות ספורט באזור הבטן, האגן והמפשעהספורטאים רבים סובלים מפציעות ספורט בבטן, במפשעה ובאגן אם כתוצאה מביצוע תנועות בצורה לא נכונה באופן חוזר ונשנה, אם כתוצאה מהפעלת עומס יתר על המבנים השונים והרקמות השונות באזורים אלה ואם כתוצאה מחבלות טראומטיות. במאמר שלפניכם נפרט אודות פציעות הספורט השכיחות באזורים אלה.

פציעות ספורט בבטן ובקע ספורטאים

פציעות ספורט בבטן באות ליידי ביטוי בכאבים או אי נוחות. בקע ספורטאים הוא פציעת ספורט בעלת שם מטעה מאוד. זאת כיוון שלא מדובר בפציעה המתרחשת בספורטאים מקצועיים באופן בלעדי ובנוסף לא מדובר בבקע מפשעתי רגיל. עם זאת, מדובר בהחלט בפציעת ספורט במפשעה, באזור שבו שרירי הבטן נאחזים בעצמות האגן. פציעה זו היא תוצאה של פעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה ובעומסים גבוהים מדי שלא מותאמים ליכולת השרירית.

ניתן לראות שכיחות גבוהה יחסית של בקע ספורטאים בעיקר בקרב שחקני רוגבי, שחקני הוקי ושחקני כדורגל וכן בקרב ספורטאים העוסקים בפעילות אישית בעצימות גבוהה כמו רוכבי אופניים, רצים למרחקים ארוכים, מתאמנים בחדרי כושר ועוד.

בקע ספורטאים מתפתח בשלב הראשוני באזור המפשעה כאשר מבוצעת פעילות בעצימות גבוהה בזמן שקבוצות השרירים משני הצדדים של האגן לא עברו הכנה מתאימה והגיעו לכושר שווה. הכוחות והמתחים משני כיוונים מנוגדים גורמים לקרעים זעירים באזור דופן הבטן באזור המפשעה, בנקודות העיגון של השרירים לעצמות האגן.

הקרעים הזעירים מובילים להיחלשות של האחיזה ובעקבות זאת לחוסר יציבות גובר והולך בזמן הפעילות הגופנית. חוסר היציבות והחולשה של קיר המפשעה מובילים ללחץ ומתח על העצבים וכתוצאה מכך המטופל מתחיל לסבול מכאבים מפשעתיים בזמן שיעול, עיטוש, שינוי תנוחה בלילה, בעיטה בכדור, האצה במהלך ריצה או כל פעילות מאומצת אחרת המפעילה עומס על השרירים באזור.

אם למרות הפציעה הספורטאי ימשיך בשגרת האימונים, הקרעים יחמירו ובסופו של דבר ייווצר נזק בלתי הפיך שיש לתקן באמצעות ניתוח.

פציעת הסטרס של החיק והשרירים

לפני שניתן לקבוע כי הספורטאי סובל מבקע ספורטאים, חשוב לשלול גורמים אחרים שעשויים היו לגרום לכאבים במפשעה ובאזור הבטן התחתונה במאמץ. בעיקר יש לשלול פציעה דומה הנקראת פציעת הדחק של עצמות שת – האגן או פציעת הסטרס של החיק והשרירים. אמנם הפציעה נגרמת על רקע אותם הגורמים כמו בקע ספורטאים, אך במקרה הזה הפציעה מערבת את האזורים במרכז הבטן התחתונה ולא בצדדים של הבטן התחתונה.

לא אחת פציעת סטרס של החיק והשרירים היא השלב המתקדם של בקע ספורטאים, המופיע כאשר הספורטאי ממשיך בפעילות ספורטיבית חרף הפציעה. על רקע הפגיעה ביציבות השרירים המעוגנים לעצמות האגן והעומס המופעל על האזור, מתחילים להינזק שרירים נוספים המחוברים לעצם החיק.

בשלב הראשון מדובר בשרירי הרגליים המקרבים ובשרירי הבטן הישרים וכן מתחילים להתפתח נזקים במעטפות עצם החיק והאגן. בהמשך הפציעה מחמירה והנזק מתפשט לדיסק של חיבור עצמות החיק, הערווה ובסופו של דבר מתפתחת בצקת במח עצם החיק.

הטיפול במקרה שבו מאבחנים את שתי פציעות ספורט בבטן בו זמנית כולל שילוב בין תיקון ניתוחי שבו יוצרים מחדש את נקודות העיגון בין שרירי הבטן לעצמות האגן לבין טיפול שמרני הכולל תרגילים לשיקום השרירים. את השיקום ניתן לבצע אך ורק אם השרירים מעוגנים לעצמות היטב.

פרוטוקול הטיפול השיקומי לאחר הניתוח מורכב משלושה מסלולים: המסלול האירובי, מסלול החיזוקים האיזומטריים האקטיביים של השרירים ההיקפיים ומסלול איזון וקואורדינציה של שרירי הליבה. משך השיקום משתנה בהתאם לחומרת הפציעה ויכול להימשך כחמישה שבועות ואף יותר במקרים החמורים.

כאבים באזור המפשעה

כאבים באזור המפשעה והאגן מהווים את מנת חלקם של ספורטאים רבים כשבעיקר מדובר בספורטאים המבצעים תנועות בעיטה, ספורטאים שבמסגרת הפעילות צריכים לבצע שינויי כיוון מהירים וספורטאים הבאים במגע ישיר (Physical contact) עם ספורטאים אחרים במהלך הפעילות.

מאחר והכאבים במפשעה יכולים להופיע על רקע מגוון רחב ביותר של גורמים ומאחר וישנו קושי למקד את הכאבים בנקודה מסוימת, הכאבים המפשעתיים מהווים אתגר אבחנתי וטיפולי.

בין הגורמים לכאבים במפשעה בספורטאים ניתן למנות את הבאים: דלקת באמתחת תל הירך, דלקת במפרק מאחה עצמות החיק, פציעות בגידים האדוקטורים, מתיחה של השרירים המקרבים של הירך, דלקת בשרירי הבטן ועוד.

באופן כללי, כל נזק לעצמות האגן, נזק בשרירים המקרבים, בעיות אורולוגיות או בעיות במפרקי הירכיים, יכולים לגרום לכאבים מפשעתיים בקרב ספורטאים.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!