פציעת הסטרס של החיק והשרירים

פציעת הסטרס של החיק והשרירים - שיקום לסיבוך פציעת בקע ספורטאיםעצם החיק (pubic) היא אותה עצם שיוצרת את החלק התחתון והקדמי של שני צידי האגן. שתי עצמות החיק נפגשות בקדמת האגן.

פציעות באיזור כמו Osteitis pubis הינן פציעות יתר אשר עלולות להתרחש עקב סטרס קיצוני וחוזר על עצמו, ומאופיינת בנזק לרקמות ודלקת באגן במקום בו שתי עצמות האגן מתאחדות (באיזור המפשעה), וכתוצאה מכך יחוש האדם בכאבים במפשעה.

כיצד מתבטאת

האגן מורכב משתי עצמות (hemipelvis). עצמות אלה מצטרפות יחד בקדמת האגן עד למפשעה, הכוללים סחוס שעוזר לספוג את הכוחות בין שתי העצמות. ישנן מספר שרירים המתאחדים באיזור זה, כמו שרירי הבטן, אשר מופעלים ביתר שאת בעת ריצה, בעיטה או ביצוע כפיפות בטן.

כאשר הכוחות המופעלים על שרירים אלה גדולים מדי נגרם נזק לעצמות האגן. הלחץ החוזר באיזור זה עלול לקרות במיוחד בענפי ספורט בהם נעשים תרגילים ואימונים אינטנסיביים כמו כדורגל, הוקי וענפי אתלטיקה (במיוחד במרתון).

הפציעה תתבטא לרוב בכאבים במפשעה שיתפתחו בהדרגה בצד אחד או בשני צידי המפשעה. הכאב יכול להופיע גם בשרירי הבטן התחתונים או בקידמת הירכיים. המטופלים ירגישו כאב חזק ומשמעותי בעת נגיעה במקום, כמו גם בפעילות של הליכה (כאשר הרגל מתרחקת מקו האמצע של הגוף).

הכאב יחמיר בדרך כלל בכל פעילות גופנית כמו ריצה, בעיטה, ביצוע כפיפות בטן או שינוי כיוון. במקרים חמורים פחות של דלקת בעצם החיק החולים עלולים רק לחוות כאב או נוקשות במפשעה אשר תתגבר בעקבות פעילות. ככל שהדלקת תחמיר, החולים עלולים להרגיש כאב מוגבר בכל פעילות מינימלית אשר תשפיע על הביצועים ועל המשך עשייתה עד כדי אי יכולת להמשיך בה. תסמינים אלה יתבטאו בצליעה.

דרכי טיפול ושיקום

רוב החולים יטופלו ויירפאו לאחר קורס פיזיותרפיה. הצלחת הטיפול תוכתב במידה רבה גם ממשך זמן המנוחה הניתן לחולה. במקרים חמורים, השימוש בקביים בעת הליכה עשוי להיות נחוץ בכדי להגן על עצמות האגן מפני נזק נוסף ובכדי להחיש את תהליך הריפוי. פעילויות אשר מוסיפות ללחץ ולמתח על המפשעה צריכות להיות ממוזערות ומינימאליות, ועל ידי הימנעות מפעילויות אלה, הגוף יכול להתחיל את תהליך הריפוי בהעדר נזק לרקמות נוספות. לאחר שהמטופל יכול לבצע פעולות אלה ללא כאבים הוא יוכל להתחיל לחזור באופן הדרגתי לפעילות.

בשלבים המוקדמים של הפציעה, יומלץ על מנוחה ושימוש בטיפול קר. בדיקות אולטראסאונד ייקבעו על פי רוב, האם יהיה צורך בתרופות נוגדות דלקות. בשלבים מתקדמים יותר לאחר הפציעה, יומלץ על מתיחות לא כואבות אך חזקות ומשמעותיות למשך זמן קצר באופן חזרתי מספר פעמים ביום. ובשלבים מאוחרים יותר יומלץ על כפיפות בטן  בסטים של 10 חזרות ביום, ועוד מספר תרגילים מומלצים. בהדרגה יש להתחיל לעשות יותר ספורט ולקבל ייעוץ ממומחה ספורט . במקרים רבים התאוששות מלאה יכולה לארוך עד מספר חודשים.

סכנות

התעלמות מהסימפטומים או אימוץ גישה של "אין כאבים" עלולה להוביל לדלקת כרונית אשר תדרוש שיקום ארוך ומסובך יותר. לאחר שהדלקת הופכת להיות כרונית, הריפוי עלול להיות איטי יותר ותהיה סבירות גבוהה יותר להישנות בעתיד. לכן, הטיפול המיידי והאופטימלי דרוש כבר בתחילת הכאבים עם הפסקה מספקת מפעילות.

ישנם מספר גורמים אשר עלולים להגביר את הנטייה אצל ספורטאים במיוחד להתפתחות של דלקת בעצם החיק. כאשר קיימים גורמים אלה, יש לשקול טיפול פיזיותרפי באופן שוטף. גורמים אלה כוללים: חולשת שרירים, שיקום לקוי בעקבות מקרה קודם, מתיחות שרירים, שינוי בתנאים או משטחי האימון, עליה באינטינסיבות האימונים, יציבה לקויה, כושר ירוד, עייפות, חימום לקוי, נוקשות במפרקים ויציבות אגן לא טובה.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!