הם נחשבים לנפוצים מאד בקרב ספורטאים רבים, אבל לא רק. כאבים בקרסול, בין אם בשל פציעה או מכל סיבה אחרת, יכולים להופיע בכל שלב בחיים ומצדיקים טיפול מהיר, ומוטב מוקדם ככל שניתן.
בדרך כלל מתמקדות הפציעות בחלקו החיצוני של הקרסול, הנחשב לרגיש יותר וגם חשוף יותר, ובמרבית המקרים אלו הן פציעות קלות, שאינן מצריכות טיפול מיוחד או אולי ניתוח, כמקובל במקרים קשים וחריגים יותר.
רקע על הפציעה
פציעות בקרסול, ובעיקר נקעים, נחשבות, כאמור, לשכיחות מאד והן בין פציעות הספורט הנפוצות ביותר. כ – 75 אחוז מהמקרים, הקשורים למפרק הקרסול, הם מקרים של נקיעה, כשכמעט מחצית מהם יכולים להפוך למצב כרוני. המשמעות לכך היא שמדובר בבעיה חמורה, המשפיעה על איכות החיים, בעיה המלווה בכאב בלתי פוסק כמעט, במגבלות מסוימת באזור וכמובן גם בנטייה לנקעים חוזרים. כאבים ופציעות בקרסול יכולים להיגרם במהלך הריצה, במהלך משחקי כדור למיניהם וגם בזמן ההליכה.
כיצד היא מתבטאת
פציעות בקרסול באים לידי ביטוי בכמה דרכים: כאב מקומי בלתי פוסק או משתנה, רגישות רבה במקום, נפיחות וגם אדמומיות. הפציעות בקרסול יכולות להופיע בדרגות חומרה שונות: פציעה קלה – נקע קל בקרסול, שבו רצועת הקרסול נמתחת קצת יותר מדי, מה שמוביל לקרעים מיקרוסקופיים ספורים. פציעה בדרגה בינונית – נקיעה ברמה בינונית, שבה רצועת הקרסול נקרעת באופן חלקי, ופגיעה חמורה, שבה מדובר בקרע מלא של רצועת הקרסול, כך שלא ניתן לייצב את מפרקו.
כשניתן ללכת על הרגל והנפיחות והכאב הנלווים לפציעה הם מינימאליים, משמע מדובר בפציעה קלה, בנקע קל. במידה ולא ניתן לדרוך על הרגל, על הקרסול, והדבר מלווה בכאב חזק מאד, בנפיחות מקומית רבה וגם בשינוי בצבע העור במקום (צבע כחול-אדום), יש לפנות לקבלת טיפול רפואי באופן מיידי ובינתיים להימנע מהליכה ומנשיאת משקל, ואפילו קל, על הרגל.
באילו ענפי ספורט היא נפוצה
פציעה בקרסול, ובעיקר נקע, אופיינית לענפי ספורט שבהם משתמשים לא מעט עם הרגליים, כמו כדורגל למשל, כדורסל, ריצה וגם ענפי אתלטיקה קלה נוספים. כדורגלנים רבים נוטים לסובב את הקרסול ולסבול מכאבים כרוניים באזור. גם רצנים או ספורטאים הנוהגים, כחלק מהאימון השגרתי, לרוץ לא מעט, מאמצים פעמים רבות את אזור הקרסול או, מפעילים את הרגל באופן שאיננו נכון ועשוי לגרום לפגיעה מצטברת באזור או לדורבן.
ישנן לא מעט שיטות למנוע פציעות וכאבים בקרסול, ובעיקר – את החמרתן. תרגילים המחזקים את הסיבולת השרירית יכולים לעזור ולשמור על האזור עצמו, שפעמים רבות הופך לרגיש מאד אצל הספורטאים. הפעלת שריר התאומים, שריר הסולאוס ושריר הטיבאליס אנטריור יכולה לעזור, וזאת תוך שמירת היחס התקין שבין השרירים. נעילת נעלי ספורט מתאימות, המגינות על הקרסול ומאפשרות התנהלות נכונה עם הרגל, היא פתרון נוסף וכן גם ביצוע הפעילות הספורטיבית על משטח מתאים.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול בפציעות בקרסול ובכאבים הנלווים לכך נקבע בהתאם לאופי הפגיעה ומידת חומרתה. באופן כללי, ישנן כמה דרכים לטיפול מיידי במקרה של פציעה וגם שיטות טיפול לטווח הארוך, כחלק מתהליך השיקום. במקרה של נקע בקרסול, יש להניח על האזור קר במשך 20 דקות לפחות, ולעשות כמה ימים במהלך היום.
חבישת האזור בתחבושת אלסטית יכולה להגן על הקרסול וגם למנוע תנועות מיותרות, הגורמות לכאב. מנוחה במשך כמה ימים היא פתרון מצוין לסובלים מכך וגם פיזיותרפיה במקרים של פגיעה חמורה יותר. מדרסים אורתופדיים יכולים לעזור לסובלים מבעיות חוזרות ונשנות בקרסול וגם מודעות לעניין וביצוע תנועות בצורה נכונה וללא מאמץ.