מפרק הברך הוא מפרק סינוביאלי המחבר בין עצם הירך לשוקה. המפרק מוגן על ידי ארבע רצועות: זוג רצועות צולבות (אחורית וקדמית) וזוג רצועות צדדיות (פנימית וחיצונית).
הרצועה הפנימית נקראת MCL, ראשי התיבות של Medial Collateral Ligament. רצועה זו מחברת את עצם השוקה לעצם הירך מצדן הפנימי (הרצועה מתחילה בחלק הקדמי של הירך ומתחברת לחלק האחורי של עצם השוקה) וכך מעניקה יציבות לחלקה הפנימי של הברך.תפקיד רצועה זו הוא לספק את התמיכה הדרושה למפרק כדי להתמודד עם כוח קיצוני המופעל כלפי מרכז הגוף ולמעשה למנוע את ההחלקה של השוקה אחורנית. הרצועות הצדדיות אחראיות על ייצוב מפרק הברך באופן כזה שיאפשר אך ורק תנועה של כפיפה. עם יישור הברך, הרצועות הצדדיות נמתחות וכאשר אנחנו מכופפים את הברך, הן נרפות.
מה הם הגורמים לקרע של הרצועה הצדדית הפנימית (MCL)?
בדרך כלל קרע של הרצועה הצדדית הפנימית מתרחש בעקבות קריסה של הברך פנימה, תוך כדי נשיאת משקל. כמו כן הפציעה מתרחשת במקרים מסוימים כתוצאה מפגיעה עוצמתית של גורם חיצוני כלשהו בחלקה הפנימי של הרגל.
בקרב קשישים, קרע של הרצועה הצדדית הפנימית יכול להיות גם תוצאה של נפילה. מתיחות חוזרות ונשנות של הרצועה, המבוצעות למשל בזמן שחיית חזה, עשויות לגרום גם כן לשחיקה לאורך זמן ולירידה בתפקוד.
מה הם התסמינים של קרע של הרצועה הצדדית הפנימית (MCL)?
קרע של הרצועה הצדדית הפנימית מוביל לחוסר יציבות של המפרק ובטווח הארוך מצב זה מוביל לשחיקה מוקדמת של הסחוסים ולדלקת מפרקים ניוונית. כמו כן הקרע גורם לנפיחות מקומית ובא לידי ביטוי בכאבים ובהגבלה בטווח התנועה של מפרק הברך.
כיצד מאבחנים קרע של הרצועה הצדדית הפנימית (MCL)?
האבחון כולל תשאול של הנבדק בנוגע למנגנון הפגיעה וביצוע תמרונים לברך הפגועה במטרה להעריך את חומרת הנזק ולאפיין אותו. בהתאם לצורך יופנה המטופל לבדיקת הדמיה מסוג MRI, CT, רנטגן או אולטרסאונד, אך כבר בשלב התמרונים ניתן לקבל הרבה מאוד מידע בנוגע לחומרת הנזק.
כך, לדוגמה, אם מדובר בקריעה מיקרוסקופית, כלומר במתיחה בלבד, יתכן שהמטופל ידווח על רגישות באזור הנזק, אך סך הכול הברך תהיה יציבה יחסית. במקרה של קרע מלא לעומת זאת, נתן יהיה להבחין בחוסר יציבות של המפרק והמטופל לרוב ידווח על כאבים חזקים. כמו כן במקרה של קרע מלא, המפרק לרוב יהיה נפוח מאוד.
בסיומו של שלב האבחון יש לקבוע את דרגת הפגיעה, כשסיווג דרגות החומרה נע בין דרגה 1, לדרגה 3 להלן:
דרגה 1 – מתיחה עוצמתית של הרצועה עם פגיעה מועטה בסיבי הרצועה.
דרגה 2 – קרע משמעותי של הסיבים (אך עדיין ישנם סיבי רצועה בריאים).
דרגה 3 – קרע מלא של כלל הסיבים.
כיצד מטפלים בקרע של הרצועה הצדדית הפנימית (MCL)?
לרצועה הצדדית הפנימית של הברך יש יכולת החלמה עצמונית גבוהה יחסית ולכן במקרים רבים ניתן יהיה להסתפק בטיפול שמרני בלבד. בין היתר מדובר בתרגילים לשיפור השליטה השרירית ושיווי המשקל, נטילת תרופות לשיכוך כאבים, קירור אזור הפגיעה באמצעות קומפרסים קרים (הנחת קרח עטוף במגבת בד במשך 20 דקות אחת למספר שעות) והגבהת הברך. כמו כן ניתן לחבוש את הברך בתחבושת אלסטית.
במקרים שבהם הברך נפוחה במיוחד, יתכן שיוחלט לבצע ניקוז של הנוזלים שהצטברו במפרק באמצעות מחט ובמקרים החמורים ביותר שבהם התרחש קרע מלא, הטיפול יכלול ניתוח לשחזור הרצועה.