תופעה של כאבים בשוקיים הנובעים מפעילות גופנית ונכללת בקטגורית פציעות ספורט. פציעה זו נפוצה למדי ונחשבת כסיבה השנייה לפנייה לקבלת טיפול רפואי לאחר פציעות ברכיים.
המונח שין ספלינטס מתייחס לכאבים הנוצרים לאורך עצם השוק כאשר לעתים האבחון לבעיה כוללני ומונע קבלת טיפול נכון ומדויק.
הכאבים הם תוצאה של נזקים מקומיים הנגרמים כתוצאה מעומסי יתר מתמשכים הנוצרים בפעילויות כגון ריצה, קפיצה ועוד. סיבות נוספות להיווצרות הכאבים הן בעיות פתולוגיות בעלות השלכות בריאותיות משמעותיות בהן "תסמונת המדור". טיפול יעיל בבעיה מצריך אבחון מהיר ומדויק אשר עשוי לחסוך סבל ועוגמת נפש.
אנטומיה
עצם השוק היא השנייה בגודלה בגוף אחרי עצם הירך, עצם השוק מחברת את הברך עם מפרק הקרסול והיא נתונה לעומסים גדולים. השוק מורכבת מעצם מרכזית הנושאת את עיקר המשקל ומעצם השוקית צמודה אליה מצידה החיצוני. את העצמות מחברת רצועה המחזקת ומייצבת את השוק ועוברים בה כלי דם ועצבים.
על עצמות השוק ישנם שרירים המאפשרים תנועה של מפרקי הברך והקרסול ובחלקן האחורי ממוקמים שרירים שתפקידם לכופף את כף הרגל ואת אצבעות כף הרגל. השרירים מקבלים את אספקת הדם מהעורק השוקיתי ואת העצבוב מהעצב השוקיתי השטחי.
השפעת שין ספלינט
בעיה זו מתבטאת בכאבים בשוק באזור שבין הברך לקרסול. ההגדרה אינה מוסכמת לחלוטין ואין הסכמה ברורה לגבי אילו כאבים ובעיות נכנסות תחת המונח והקטגוריה הזו. אולם, בכל המקרים מצב של חוסר התייחסות או טיפול בבעיה בשלביה הראשונים עלול להביא להחמרתה ולהידרדרות הגורמות לנזקים וכאבים ההולכים ומחמירים.
הטיפול הכרחי למניעת התפתחות כאבים כרוניים והתפתחות שברי הליכה המקשים על הטיפול. במהלך האבחון, ניתן להגיע לגורמים לבעיה באופן מדויק.
גורמי סיכון
עומס יתר – אנשים המפעילים עומס רב על השוקיים חשופים להתפתחות התסמונת ושברי מאמץ, במיוחד נפוצה התופעה בקרב טירונים, אצנים, שחקני כדור ורקדנים. פעילות מתמשכת ללא זמני התאוששות מספקים או פעילות לא נכונה מובילות להיווצרות נזקים לעצם ולקרעים זעירים ברקמות החיבור בחלק הפנימי של השוק מעל מפרק הקרסול.
אימון לקוי – אי הקפדה על עקרונות האימון הכוללת עומסים פתאומיים וחוסר בזמני מנוחה והתאוששות מובילים להתפתחות הדרגתית של נזקים לשוק כמו גם שינויים מהירים בצורת האימונים. טכניקות האימון וסגנון הפעילות חייבים שיעמדו בכללי הפעילות הגופנית הנכונים על מנת להפחית עומסים ולהקטין את הסיכון לפציעה.
ציוד לקוי – שימוש בציוד לא מתאים כגון נעליים שאינן מתאימות לריצה וכן ריצה על משטחים קשים או כאלה בעלי מהמורות חושפים את הרגל לעומס יתר ולסיכון מוגבר להתפתחות שין ספלינטס.
ביומכניקה – בעיות מבניות וביומכניות הכוללות קשת שטוחה של כף הרגל או קשת גבוהה גורמות למאמץ יתר של השרירים הפועלים על כף הרגל ולעומס על נקודות האחיזה לאורך עצם השוק. בעיות מבניות של הברכיים והבדלים באורך הרגליים משנים את העברת העומסים אל עצם השוק ויוצרים חוסר איזון אשר יוצר עומס יתר על רגל אחת וחושף אותה לפציעה.
גנטיקה – חלק מהאנשים נוטים לפתח שברי מאמץ ובעיות בשוק, כך גם מי שסבל מפציעה קודמת עלול לסבול מפציעה חוזרת בסיכון גבוה.
תסמיני שין ספלינט
תסמיני התופעה משתנים בהתאם לסוג הרקמה שניזוק ובחומרת הנזק וכוללים:
- כאבים בשוק המופיעים לאחר תקופת אימונים מאומצת, הכאבים יופיעו באופן הדרגתי ויחמירו ללא קבלת טיפול מתאים.
- התעלמות מהכאבים והמשך פעילות מאומצת יובילו למצב של צליעה.
- התפשטות הכאבים לאורך החלק הפנימי של עצם השוק.
- במצב מנוחה הכאבים יפחתו ואף ייעלמו.
- נפיחות מקומית.
- תחושה של חוסר סדירות של העצם.
- החמרת הכאב במצב של כפיפה של אצבעות כף הרגל.